Програма Еразъм+

Програма Еразъм+

Февруари 2024

Януари-февруари 2023 година

Десет учители от Професионална гимназия по селско стопанство гр. Нова Загора провеждат десетдневна мобилност в гр. Малага, Испания от 29.01.2023г до 08.02.2023г по проект № 2021-1-BG01-КА 121-VET-000052114.

Партнираща организация по проекта е Intern Xperience, Испания.

По време на престоя си учителите ще представят добри практики в областта на професионалното образование пред училища в гр. Малага. Ще участват в семинари за геймификацията на учебното съдържание, нови технологии в класната стая, ИКТ инструменти и др.

Приключи 10-дневната мобилност на учителите от ПГСС по проект № 2021-1-BG01- KA 121-VET-000052114 от програма Еразъм+

Много положителни спомени и емоции съпътстваха престоя на учителите по професионална и общообразователна подготовка от ПГСС в гр. Малага, Испания. Те обогатиха и развиха своите професионални и личностни компетентности по отношение възможностите на различни дигитални платформи, електронни ресурси и видеоигри, лесно приложими в обучението на младите хора.

Обучението бе осъществено в обучителен център „Forja Rohja“ San Andreas, Испания от позитивните и вечно усмихнати Мигел и Гонзо.

Съпреживяха нови емоции във виртуална реалност, чрез демонстрации с VR очила, които успешно могат да се прилагат и в обучението по практика.

Учителите посетиха Винарна изба в околностите на Малага, в която известна фамилия, вече век, създават характерни за района видове вина, известни както в Испания, така и в много други държави.

Специалистите по Лозарство и Винопроизводство обмениха полезен опит по отношение спецификата при отглеждане на различни сортове грозде и технология на обработката им, важно условие за направата на качествено вино. Дегустацията бе удоволствие за цялата група.

Групата от ПГСС се запозна с част от историческото минало на някои от най-известните забележителности в област Андалусия, Испания. Усетиха атмосферата на градове с впечатляваща архитектурна история, традиции, красиви градини, кипри цветни улички и спиращи дъха панорамни гледки.

Чрез любезните координатори по проекта, учителите се докоснаха и усетиха атмосферата в едно от местните професионални училища в Малага – „Ave Мария”. Училището предлага отлична спортна база, плувен басейн, музикални стаи, театър и дори църква. Учебното заведение има обособен кът, в който децата сами полагат грижи в оглеждането на  различни видове зеленчуци.

Учениците от горен курс, получават възможност за професионална реализация в три направления: автотранспортна техника, електротехника и компютърни технологии. Благодарение на любезния домакин Пако Равенти, учителите влязоха в класните стаи на малки и големи. Г-жа Виктория Николова стана помощник учител в демонстрация на урок по химия.

Несъмнено и може би най- впечатляваща за участниците бе огромната работилница по механика и автотранспорт, където в момента на посещението ученици извършваха ремонт на една от машините, а друг автомобил подготвяха за пребоядисване.

За участието си по проект № 2021-1-BG01- KA 121-VET-000052114 по  програма Еразъм+, учителите получиха международно признат сертификат Европас и удостоверения за обучение по дигитални компетентности от център „Forja Rohja“.

Ръководството на ПГСС отправя благодарност към програма Еразъм + за  възможността учители и ученици да разширят мирогледа си, да обогатят знанията си и да се докоснат до многообразието от култури в Европейския съюз.

Октомври 2022 година

ПГСС - Нова Загора с акредитация по програма Еразъм+

Тридесет ученици от специалностите „Производство на хляб и хлебни изделия“, „Лозаровинарство“, „Механизация на селското стопанство“ и „Автотранспортна техника“ ще проведат 14-дневна мобилност в гр. Ронда, Испания, в периода от 18.10 до 30.10.2022г. по проект № 2021-1-BG01- KA 121-VET-000052114.

Учениците се придружават от г-жа Лиляна Стоянова – директор на гимназията, г-жа Цветанка Стефанова – ЗАДСД, г-жа Милица Герджикова-Димитрова и г-н Преслав Павлев.

Проектът има за цел да отговори на потребностите на учениците от ПГСС – Н. Загора, да повишат своите знания и да подобрят практическите си умения по отделните специалности. Това ще им осигури предимство и мобилност на пазара на труда, усвояване на практически и социални умения за планиране и организиране, както и развитие на личностни качества – комуникативност, толерантност, предприемчивост, работа в екип и др.

Младежите ще получат и възможността да посетят и разгледат известни за страната туристически дестинации.

Пожелаваме им успешно представяне!

18 октомври

Последни часове на родна земя

Избрани моменти на ученици от ПГСС в слънчева Андалусия

Освен, че повишават своите знания и практически умения по програма Еразъм+ в Испания, учениците от ПГСС, успяват да се насладят на красивата испанска област Андалусия.
 
На 22.10.2022г. 30-те възпитаници на гимназията и техните ръководители посетиха родното място на Пабло Пикасо и Антонио Бандерас – Малага – космополитен крайбрежен град с топъл климат и важно културно разнообразие.
 
На организирана обиколка из центъра на града, учениците научиха интересни факти за историята му, разходиха се по пешеходната улица Marques de Larios /където е хладно дори и в най-горещите дни/, видяха много забележителности като катедралата La Manquita , местния пазар, римския театър, музеи, площади и други. Запознаха се с историята на семейство Лариос /притежател на една от най-известните улици в Европа/, с празничните традиции на жителите и фестивалите в града.
 
В свободното си време се потопиха в местната атмосфера: посетиха пристанището, паркове и няколко препоръчани места с вкусна традиционна храна.

Ученици от ПГСС – Нова Загора провеждат практика
в гр. Ронда, Испания по програма Еразъм+

В зависимост от специалностите си учениците са разпределени по различни работни места

Специалност „Производство на хляб и хлебни изделия“ провеждат своята практика в частно готварско училище „El Golimbreo”.

Те посещават стажантски уроци по хлебарство и сладкарство с професионален учител от училището и изпълняват поръчки за храна за благотворителна кампания.

Специалност „Лозаровинарство“ провеждат своята практика във винарна изба „Bodega Dona Felisa S.L.” . Първият ден посетиха лозовия масив и винарна изба „Chinchilla” и бяха запознати със сортовата структура на лозята и технологичния процес при производството на вина.

По време на практиката те участват в мероприятия по създаване на ново лозе, резитба и поддържане на почвата в междуредията чиста от плевели.

Учениците от специалност „Механизация в селското стопанство“ и „Автотранспортна техника“ работят във фирми с направление растениевъдство и животновъдство.

Участват в извършване на оран на площта, маркиране и засаждане на маслинови дръвчета, бране на ядки и грижи в животновъдната ферма.

Двама от учениците работят във фирма „Agrupacion de Defensa Sanitaria Ganadera”. Тази санитарна компания си сътрудничи с всички селскостопански ферми в района и ги подкрепя.

Учениците придружават ветеринарния лекар до фермите и придобиват опит в областта на селското стопанство като санитарни методи, които са задължителни във фирмите, процедурите в случай на спешност и грижа за животните.

Спешни номера

112

спешни повиквания

0457 62133

отдел "Закрила на детето" - Нова Загора

044 611020

Регионален инспекторат по образованието

087 9600339

Старши експерт по интегрирано обучение

116 111

Национална телефонна линия за деца