Национално състезание „Млад фермер“

Национално състезание „Млад фермер“

ПГСС – гр. Нова Загора – домакин в тазгодишното Национално състезание „Млад фермер“ – регионален етап

 

От 22 – 24.03.2023 г. Професионална гимназия по селско стопанство – гр. Нова Загора ще бъде домакин на тринадесетото издание на Националното състезание  „Млад фермер“ в първа регионална група за Южна България.

Организатор на престижното събитие е Министерството на образованието и науката със съдействието на Регионално управление на образованието –гр. Сливен и Аграрен университет – гр. Пловдив.

За интереса към изявата говори фактът, че в състезанието ще вземат участие 12 отбора от професионални гимназии от гр. Айтос, с. Бояново, гр. Джебел, гр. Карнобат, гр. Кърджали, с. Скалица, гр. Свиленград, гр. Хасково, гр. Чирпан, гр. Ямбол, гр. Мъглиж и домакинът ПГСС – гр. Нова Загора.

Според регламента, в продължение на два дни отборите от по трима ученици ще покажат знания и умения в шест състезателни дисциплини, разделени в три направления – растениевъдство, животновъдство и механизация на селското стопанство.

Домакините в авторитетната национална надпревара – ПГСС – Нова Загора пожелават успех и достойно представяне на всички участници в престижния форум в сферата на селското стопанство.

 

Първо място на Националното състезание „Млад фермер” - I регионален кръг
за отбора на ПГСС – гр. Нова Загора

Професионална гимназия по селско стопанство – гр. Нова Загора завоюва първото място в отборното класиране на регионалното състезание „Млад фермер”. Учениците Стелияна Стойкова, Тодор Грозев и  Мартин Гергов донесоха на училището успеха, който ги класира на призовото място в регионалната надпревара. Ръководител на отбора победител е преподавателят в гимназията инж. Георги Халков. В отборната надпревара втори стана отборът на ПГСС – гр. Чирпан, а третата награда бе спечелена от ПГСС „Златна нива“- гр. Айтос.

В оспорваното състезание участваха най-добрите ученици от 12 селскостопански училища в Южна България. Тимът на ПГСС – Нова Загора постигна пълен успех, след като взе първите места и в индивидуалните състезания на атрактивните дисциплини.

 

В дисциплината „Майсторско управление на трактор по предварително зададен маршрут“ за най-добър беше обявен Мартин Гергов. Тодор Грозев зае първото място в дисциплините- „Резитба на нискостъблени лози“ и „Разпознаването на семена“. На Стелияна Стойкова бе присъдено безапелационно първото място в дисциплините „Разпознаване на фуражи“ и „Хигиена на млекодобива“, за което „Ротари клуб“ – гр. Нова Загора и подари парична награда.

Наградите на победителите в отборната надпревара връчи г-жа  Галя Захариева – кмет на общ. Нова Загора. Всички участници в Националното състезание „Млад фермер“ получиха грамоти и рекламни материали, предоставени от ПГСС – Нова Загора, фирма „Кортева Агрисайънс България“ и сертификати за участие от Аграрен университет.

На официалната церемония бяха отправени благодарности към домакините за добрата организация и на учениците – за доброто им представяне. Проф. д-р Нуреттин Тахсин обяви, че отличилите се в надпреварата ще бъдат приети без приемен изпит в Аграрен университет – гр. Пловдив – съорганизатор на състезанието.

С песни и танци, представители от Клуб по спортни танци „Яница“, ансамбъл „Загорчета“ и  дует „ Кантаре “ от Обединена школа по изкуствата, веселиха гостите по време на целия празник.

За поредна година, зад  целия успех на учениците от отбора на ПГСС стоят техните ръководители: г-жа Цветанка Стефанова, г-жа Емилия Петрова, г-жа Тоня Димитрова, г-н Георги Халков, както и неизменната подкрепа на директора г-жа Лиляна Стоянова.

 

За отличното си представяне и издигането на престижа на гимназията, ръководството на училището ще награди участниците с материални награди и грамоти за Деня на българската просвета и култура и славянската писменост – 24-май!

Ръководството на гимназията поздравява учениците и учителите за постигнатите успехи и им пожелава първото място и на предстоящото Национално състезание „ Млад фермер” в гр. Гоце Делчев.

Моменти от състезанията

Направление "Растениевъдство"
Резитба на нискостъблен Гюйо в лозов масив с.Еленово

Направление "Механизация на селското стопанство"

Електронен тест по безопасност на движението по пътищата

Майсторско управление

Спешни номера

112

спешни повиквания

0457 62133

отдел "Закрила на детето" - Нова Загора

044 611020

Регионален инспекторат по образованието

087 9600339

Старши експерт по интегрирано обучение

116 111

Национална телефонна линия за деца